Share

Baška Voda

Od nekadašnjeg malog naselja, smještenog oko snažnog izvora pitke vode, gdje su sa padina biokovskog grebena Sv. Ilije, u 18. stoljeću nakon izgona Turaka, spustili stanovnici naselja Bast nastalo je veliko i poznato turističko naselje Baška Voda sa 2924 stanovnika. U turističkoj sezoni u Baškoj Vodi boravi najveći broj turista od svih turističkih mjesta Makarske rivijere.

Na osnovi ostataka antičke arhitekture, jednog od najbogatijih nalazišta rimskih starina pod Biokovom, može se zaključiti da se starodrevni Biston nalazio na Gradini i oko nje gdje je današnja Baška Voda. Tu su grobovi s urnama, svjetiljkama, nakit, novac Aleksandra Severa Aureliana, nadgrobni spomenici s imenima 13 najstarijih stanovnika Baške Vode, među kojima najljepši nesretnom dječaku Ursinu, koji je poginuo u brodolomu između 100. i 150. godine.

Crkvica Sv. Lovre izgrađena 1750. godine, bila je mala i pretijesna pa se počela graditi nova, koja je završena i blagoslovljena 1889. kao crkva Sv. Nikole, zaštitnika putnika i mornara. Crkvi je prigrađen lijepi zvonik. Baška Voda se prvi put spominje 1688. na zemljopisnoj karti ‘Coranelli’ pod imenom ‘Basca’, kao malo naselje koje živi od poljoprivrede i ribarstva.

Baška Voda ima bogatstvo sadržaja za odmor i rekreaciju na kopnu i moru, prekrasne šljunčane i pješčane plaže, razne sportske terene, škole ronjenja, vezove za nautičare u proširenoj luci i dr. Večernje i noćne sate ispunjavaju bogati kulturno-zabavni program u središtu mjesta.

Iznad Baške Vode nalaze se opustjela naselja Topići i Bast u kojima je sačuvana stara podbiokovska ruralna arhitektura. Posljednih se godina mnoge stare kuće obnavljaju, a postoji i nekoliko vrlo atraktivnih ugostiteljskih objekata uređenih u seoskom ambijentu starih konoba smješteni na vidikovcima s kojih puca prekrasan pogled na Bašku Vodu, pučinu i otoke.

Danas, uz more i sunce, kupanje i ugodne šetnje, povijesne spomenike i muzej,Baška Voda nudi i atraktivne kulturno-zabavne priredbe. Vrlo su zanimljive vjerske proslave – napose procesija na Veliki petak (kroz sva mjesta u opcini, cak 15 km), Dan sv. Nikole, zaštitnika Baške Vode (6. prosinca). Na Svetog Lovru (10. kolovoza) održava se smotra klapa Makarskoga primorja.

Raznovrsni su sportsko-rekreacijski sadržaji (tenis, nogomet, rukomet, stolni tenis, minigolf, ribolov, planinarenje i dr.). U večernjim satima održavaju se zabave u lokalima, na terasama i u diskoklubovima. Domaće specijalitete nude mnoge restauracije i gostionice.

Kontakt

Villa Rozika - Obala sv. Nikole 77 - 21320 Baška Voda - Hrvatska - tel: +385 (0)98 891 689 - email: info.villarozika@gmail.com